10 Trampoline tricks voor gevorderden

Heb je alle tricks voor beginnende trampolinespringers helemaal onder de knie? Dan kun je een stapje verder gaan. In dit artikel delen we 10 Trampoline tricks, speciaal voor gevorderden.
Let op! Doe deze tricks alleen als je ze ook echt allemaal durft en zeker weet dat je er helemaal klaar voor bent.

Uiteraard willen wij dat je vooral veilig springt. Dit doe je op een goede en stevige Trampoline, die volgens de handleiding geïnstalleerd is. Ook is het van belang dat je Trampoline de juiste onderdelen heeft. Denk hierbij aan de juiste Springmat, die volledig intact is en een sterk randkussen. Bekijk zeker ook nog even deze video, waarin Jerry uitleg geeft over hoe je je Trampoline veilig kunt plaatsen.

Welke tricks komen er in dit artikel aan bod?

 

Ben je benieuwd hoe deze Skills eruit zien? Klik dan op de linkjes hierboven voor de bijbehorende filmpjes.

We beginnen bij een relatief makkelijkere sprong en gaan het dan steeds een beetje moeilijker maken. Veel plezier!

 

1. Sideflip

We beginnen bij een Sideflip eerst met een zijwaarts rol. Je rolt bij voorkeur de kant op waar jij je het lekkerste bij voelt. Hierdoor is de kans op blessures of verkeerd terecht komen op je schouder ook zo klein mogelijk.

Als je dit makkelijk vindt, dan gaan we een stapje verder. Landen op je rug vanuit een staande positie. Vergeet je arm en je heup niet mee te nemen in je draai. Hierdoor zul je zien dat het draaien naar je rug veel sneller gaat. Dan proberen te landen.


2. Cat twist

De Cat Twist is een sprong die je op je rug doet. Om deze Trick te kunnen doen, gaan we hem eerst samen opbreken in kleine stukjes.

Begin eerst met op je rug op de Trampoline te liggen, zoals je in de Trampoline terecht zou komen bij een rug-sprong. Probeer in deze houding te bouncen.

Zorg ervoor dat je je benen niet te ver uitstrekt. Dit zal ervoor zorgen dat je zal kunnen staan en dat is niet wat we willen. En ook te ver richting je hoofd is niet de bedoeling. Hierdoor zou je een koprol achterover kunnen maken en we willen juist verticaal om de as van je lichaam gaan draaien.

Draaien maar! We gaan dit proberen door je armen mee te nemen, wanneer je op het hoogste punt bent van de bounce op je rug. Draai een halve slag om op je buik te landen, zoals je dat hebt geleerd in bij de buik-sprong. Met je handen als een driehoek boven je hoofd.

Gaat dit goed en maak je voldoende hoogte en heb je zelfs nog wat tijd over? Dan kruis je je handen voor je borst. Hierdoor zal je gaan twisten en zal je i.p.v. een halve draai naar je buik een volledige draai maken en weer landen op je rug.

 

3. Cody

Een Cody is op je buik landen en vanaf je buik zet je een backflip in.

Het is dus heel belangrijk dat je een buik-sprong kan en een Backflip al echt onder de knie hebt.

We beginnen deze sprong met een aantal keer de buik-sprong te doen om hierin ook hoogte te creëren en om ervoor te zorgen dat je vorm goed is. Je armen hou je weer in een driehoek in de landing en vergeet niet je benen wat in te trekken, zodat je niet helemaal gestrekt bent. Je benen heb je zo namelijk nodig om je weer overeind te helpen.

De volgende stap is weer gestrekt omhoog komen tot stand. Op het moment dat je op je Trampoline terecht komt, duw je jezelf met je armen (dus niet met je handen) weer omhoog, terwijl je tegelijkertijd je benen uitschopt. Je zal zien dat je nu genoeg kracht hebt om weer tot stand op je Trampoline terecht te kunnen komen. En hoe harder je je benen uitschopt hoe meer draaikracht je ontwikkeld.

Nu je kan staan, is de volgende stap om op je rug te landen. Je kan dit eerst proberen met je benen iets gestrekt en als je dit onder de knie hebt kan je je knieën al optrekken in een tuck positie.

Lukt je dit ook, dan is de laatste stap naar een full tuck en doordraaien.

LET OP! Durf je deze Trick (nog) niet of ben je bang dat je te weinig rotatie zal hebben in je full tuck, doe hem dan absoluut niet!

 

4. Zach

De Zach is het tegenovergestelde van de Cody. Vanuit een buiklanding zet je een Frontflip in.

Ook hier is het weer van belang dat je zowel een Frontflip/Salto kan en een Buik-sprong onder de knie hebt. Beide sprongen hebben we in de blog over Beginnerstricks behandeld.

In plaats van je benen hier in te trekken zoals bij de Cody, hou je in deze landing wel je lichaam helemaal gestrekt. En ook hier geldt weer dat je je armen niet onder je lichaam hebt in de landing.

Heb je de buiklanding helemaal onder de knie, dan ga je bij de landing op de Trampoline jezelf met je onderbenen opduwen. Je zal gaan zien dat je dan vanaf je benen omhoog komt. Doe dit in eerste instantie niet te hard. Probeer jezelf op te vangen in een handstand. Dit hoeft natuurlijk geen 180 graden handstand te zijn. Als je maar iets van de Trampoline afkomt.

Als volgende stap kun je de handstand uitrollen door je ellebogen te buigen en door te rollen.
Zodra je meer hoogte gaat maken, kun je je handen al bijna niet meer op de Trampoline zetten. Dit is een teken dat je klaar bent voor de volgende stap.

De volgende stap is je knieën in een tuck brengen en landen op je rug.

Gaat je dit gemakkelijk af, dan kan je als volgende stap in een zitlanding landen, zoals in een zit-sprong. Je doet dit door je armen mee in te zwaaien in je tuck. Hierdoor ga je zien dat je sneller gaat draaien.

De laatste stap: landen op je voeten. Dit doe je door snel indraaien met je armen, kin op je borst en vergeet ook zeker in je tuck je knieën niet naar buiten te houden.

 

5. Dubbel Backflip

De dubbel Backflip is een upgrade van de gewone Backflip. Ook wel achterwaartse salto genoemd in de Turnwereld. Om deze dubbele Salto te kunnen doen heb je niet alleen de skills nodig om de enkele te kunnen, maar ook hoogte, en moet je ook sneller om je as kunnen draaien. Dit doe je door je kleiner te maken in je tuck. Dus je knieën dichter naar je romp toe trekken en je kin goed op je borst drukken, waardoor je rug nog iets ronder wordt.


6. Dubbel Frontflip

Ook de Dubbel Frontflip is een upgrade van de enkele Frontflip. Ook bij deze voorwaartse salto is het van belang dat je deze met gemak kan uitvoeren. Ga niet zomaar aan de slag om een gecompliceerde trick als een dubbel te proberen.

Zorg er dus voor dat je de hol-bol beweging in je salto goed kan. Doe je dit snel genoeg dan zal je zien dat ook dit ervoor kan zorgen dat je sneller kan draaien. En ook een hele belangrijke tip is dat je vooral moet kijken naar waar je naar toe gaat.

Breng je knieën net als bij de Dubbel Backflip zo dicht mogelijk naar je toe, maar je rug zo rond mogelijk en je kin naar je borst.


7. Kaboom

En Kaboom is letterlijk een Trick waarbij je op je rug landt, met je voeten jezelf tegen de Trampoline opduwt en een Backflip in zet.

Als je onze vorige blog hebt gelezen dan kan deze Skill je erg doen denken aan de Pullover. Echter trek je bij een Pullover je benen over je romp heen naar achteren en bij een Kaboom trap je je benen naar beneden tegen de Trampoline aan.

Kan je de Pullover nog niet, dan adviseren wij zeker deze eerst helemaal eigen te maken.

Om de Kaboom in stapjes op te bouwen kan je na je Pullover eerst vanaf je rug jezelf met 1 voet afzetten en over je as naar achteren rollen. Doe dit met beide voeten apart en vervolgens met beide voeten tegelijk.

Je kan het nu proberen met eerst 1 been gestrekt en met je hiel af te zetten, dan te wisselen en uiteindelijk met beide benen gestrekt en met beide hielen tegelijk af te zetten.

Zorg er ten alle tijden voor dat, wanneer je toe bent aan de volgende stap, je in de backflip je rug rond maakt, je knieën goed naar je borst tuckt en snel draait en je jezelf weer uitstrekt om op je voeten te kunnen landen.


8. Barani

Eigenlijk is een Barani een losse Arabier. Dus een Arabier zonder handplaatsing.

Voordat je de Barani gaat doen, moet je net als bij een aantal andere sprongen de Frontflip goed kunnen.

Je maakt een Frontflip en na de landing draai je een kwartslag. De volgende stap is voor je landing een kwartslag draaien. Als je dit onder de knie hebt dan kan je na de landing met de kwart draai nog een kwart draaien. Je ziet dan dat je een halve draai hebt gemaakt.

Lukt dit, dan kan je het laatste “sprongetje” nu vastmaken aan de eerdere kwart draai.

Als je dit allemaal kan, dan kan je eerder beginnen met schroeven. En dat betekent dat je al gaat draaien in je frontflip.

 

9. Back Full

De Back Full is niets minder dan een achterwaartse hele schroef.

Het is hier van belang dat je de Backflip goed kan. De Back Full kan je opbouwen zoals de Barani hiervoor. Je kan dus ook goed beginnen met eerst een halve schroef en hem daarna uitbouwen naar een volledige schroef.

 

10. Ballout

Een Ballout is een rugsprong gevolgd door een frontflip.
Het is voor deze spring van essentieel belang dat je zowel de rugspring als de frontflip goed kan uitvoeren.

Naast dat, is het ook belangrijk dat je vanuit de ruglanding genoeg bounce hebt om in die Frontflip terecht te kunnen komen. Oefen dit ook een aantal keren om hoogte te kunnen creëren.

Als je genoeg hoogte en ruimte hebt in deze bounce, dan is de volgende stap om van je rug een bounce te maken naar een voetenlanding en weer omhoog te komen. Dit doe je door je voeten een soort van naar beneden te schoppen, waardoor je als vanzelf weer omhoog komt.

Om de sprong nog iets af te breken en je in stapjes naar de frontflip te krijgen, kan je nadat je op je voeten geland bent een koprol voorover te maken.
Als dit prima aanvoelt, kan je een stapje verder gaan en zo hard in je Trampoline bouncen om i.p.v. je voeten neer te zetten op de Trampoline in de lucht te draaien en weer op je rug neer te komen,

Gaat dit allemaal goed? Dan kun je nog een stapje verder gaan en het is dan een kwestie van zo hard mogelijk bouncen om meer hoogte te maken, je voeten in een tuck hard om jezelf heen te schoppen en je Frontflip in te zetten.

 

Ga lekker aan de slag

We hebben nu al de tricks voor gevorderden uitgelegd en je weet nu hoe je deze Skills kunt gaan oefenen. Wel willen wij je nogmaals meegeven dat je deze tricks echt alleen moet doen als je er zeker van bent dat je ze veilig kan uitvoeren. Heb je ergens ook maar enige twijfel of durf je bijvoorbeeld nog niet veilig te landen: doe het dan nog niet. Begin stapje voor stapje en bouw je tricks pas uit als je er helemaal klaar voor bent.

Ben je na het lezen van dit artikel heel nieuwsgierig geworden en wil je alle tricks met extra uitleg helemaal goed kunnen uitvoeren? Dan hebben wij iets heel tofs voor je! In samenwerking met onze 12SPRINGS Jump Ambassadeur en bekende YouTuber Rutger van Tantum Freerunning, kun je nu toegang krijgen tot een speciaal Insta account: Team Tantum Pro. Hierop worden allerlei handige video's gedeeld en daarmee kun je next-level gaan. Toegang krijgen tot dit te gekke account? Via deze link kom je op de productpagina waar je je toegangsticket kunt aanschaffen.

Let's jump and have some fun!