Hoe kies je nou de juiste maat Trampoline voor je kind? Tegenwoordig zijn er veel verschillende maten Trampolines op de Trampoline markt te vinden. En één van de meest gestelde vragen die opborrelt bij de aanschaf van een trampoline is wel: "Welke maat is het meeste geschikt voor mijn kind, zodat hij goed en veilig kan springen?"

Wanneer je een Trampoline voor je kind gaat kopen, wees je er dan bewust van een Trampoline te kopen die voor families geschikt is. Deze zijn namelijk zo ontworpen dat ze al voor de kleinste springer het meest veilig zijn. En bij het kiezen van de juiste maat kun je op de volgende dingen letten:

• Hoeveel ruimte heb je?
Kijk altijd voor je een Trampoline aanschaft hoeveel ruimte je hebt en hoeveel ruimte je ervoor voor wilt vrijmaken.
Houd er rekening mee dat je 6 meter boven de trampoline en 1 meter rondom de trampoline vrij houdt.

• Wil je een ingegraven trampoline of een vrijstaande trampoline?
Een ingegraven trampoline, ook wel bekend als de Flat to the Ground Trampoline (gelijk met de grond) of Inground Trampoline (paar centimeter boven de grond), is voor kinderen praktischer dan een vrijstaande. Denk aan het makkelijker op de trampoline komen, omdat ze niet hoeven te klimmen en ook minder val gevaar. Daarom worden ingegraven trampolines altijd aangeraden voor gezinnen met kleine kinderen en kinderen met bijvoorbeeld een beperking.

• Veiligheidsnet
Ongeacht de maat, worden de vrijstaande trampolines altijd geleverd met een veiligheidsnet. Zodat je springer veilig kan springen.
Ingegraven trampolines kunnen ook voorzien worden van een veiligheidsnet.

• Springmat
De springmat is een cruciaal onderdeel van je Trampoline en is grotendeels ook verantwoordelijk voor hoe de Trampoline springt.
Sommige springmatten zijn bijvoorbeeld wat stugger en zijn daardoor minder geschikt voor kleinere kinderen. En voor echte fanatieke sporters zijn er Trampolines met een hogere bounce, dankzij de springmat.

• Ingraven of losstaande Trampoline?
De meest stabiele Trampoline is de Trampoline die ingegraven is. Maar sommige mensen vinden het graven van een gat van een meter diep te veel gedoe. Je kunt dit trouwens ook gewoon uitbesteden door gebruik te maken van ingraafservice. Toch een losse Trampoline? Je hoeft niet bang te zijn dat hij zal omvallen. Uiteraard is het wel belangrijk dat de Trampoline juist in elkaar is gezet en dat het op een stabiele ondergrond staat.

• Vorm Trampoline
Voor de kleinste springer is bijvoorbeeld een ronde Trampoline het meest geschikt. De Trampoline is namelijk zo ontworpen dat, door de spanning van de mat, de springer weer terug naar het midden wordt gedirigeerd. Bij een rechthoekige Trampoline is dit juist andersom. Meer informatie over het kiezen van een ronde of een rechthoekige Trampoline vind je in dit artikel.

• Leeftijd springer
Wat misschien nog wel belangrijker is, is de leeftijd van de springer. Bij aanschaf kan je kleintje misschien maar een jaar of 5 zijn, maar wordt de Trampoline ook alleen maar door springers van deze leeftijd gebruikt? Wellicht dat er ook oudere kinderen de Trampoline gaan gebruiken. Of is het de bedoeling dat de Trampoline velen jaren mee zal gaan? Neem dit allemaal mee in de overweging in welke maat Trampoline je gaat kiezen.

• Maat Trampoline gebaseerd op de leeftijd van je kind
Nu vraag je je misschien af welke maat Trampoline het meest populair is, maar het is nog belangrijker welke maat je kiest die het beste bij de leeftijd van je springer past. Om het je makkelijker te maken welke maat je het beste kan kiezen, hebben wij op leeftijd voor jou het een en ander op een rijtje gezet.

- Voor kinderen tot 6 jaar
Voor de allerkleinste springer kan je een kleinere maat Trampoline kiezen. Het maakt hier niet direct uit of je een ronde of een rechte Trampoline kiest als je de Trampoline laat ingraven. Kies je een staande Trampoline, dan adviseren wij voor een ronde Trampoline een diameter van 244-305cm en bij een rechthoekige Trampoline een lengte van 305cm.

- Kinderen tussen 7 jaar en 10 jaar
Kies voor deze leeftijd een diameter van 365 en 430 voor een ronde en een lengte van 335 x 244cm en 380 x 250cm voor een rechthoekige Trampoline.

- Kinderen van 10 tot 14 jaar
Voor de meer ervaren springers kan je beter een rechthoekig model kiezen.
Voor een betere spring ervaring adviseren wij een ingegraven Trampoline. Rechthoekig in de maat 430 x 305cm en rond in een diameter van 430cm.

- Kinderen van 14 jaar en ouder
Wil je dat jouw tiener ook nog veilig kan springen, dan adviseren wij een vrijstaande of ingegraven rechthoekige Trampoline met een afmeting van 520 x 305cm. Dit is ook de maat waar volwassenen veilig op kunnen springen. Veilig springen voor volwassenen op een ronde Trampoline kan natuurlijk ook op een Trampoline met een diameter van 430cm.

Hou er rekening mee dat de grootste Trampoline kiezen niet altijd de beste keus is. Op die manier loop je ook niet het risico dat er meerdere kinderen of te veel kinderen tegelijk op de Trampoline gaan staan springen. En de kleinste maat is ook niet altijd de beste oplossing, omdat je kindje zich al snel opgesloten kan voelen of niet voluit durft te gaan door de maat. Al met al een hoop overwegingen om te nemen. Maar laten we vooral vooropstellen dat veiligheid altijd de beste keus is.

Door: 12SPRINGS
Gepubliceerd op: 18-05-2022 - 16:00 uur