Hoe spring je goed op een Trampoline?

Trampolinespringen is een hele populaire vrijetijd bezigheid. We hebben het al eens eerder genoemd dat Trampolinespringen goed is voor je gezondheid.
Maar hoe spring je nu goed op je Trampoline? En kan je het wel verkeerd doen?

In deze blog nemen wij je mee naar een korte uitleg hoe je het beste kan springen en hoe je de meeste voordelen eruit kan halen.

Eerst een aantal basisregels.

  • De eerste en erg belangrijke is misschien wel dat je springt met een veiligheidsnet. Op die manier kan je niet naast je Trampoline terecht komen als je even de niet helemaal recht springt. Heb je geen net, zorg er dan voor dat je rondom je Trampoline een meter vrij houdt. Vrij van bijvoorbeeld lage plantenbakken.
  • Zorg ook dat je Trampoline voorzien is van een goed randkussen die de veren van je Trampoline bedekt. Hierdoor zorg je ervoor dat je in een landing niet met je voeten tussen de veren door kunt zakken of dat je jezelf kunt bezeren met de veren van je Trampoline.
  • Het beste is om altijd alleen te springen. Spring je namelijk met meerdere tegelijk dan is de kans op verwondingen en blessures groter.
  • Spring ook zoveel mogelijk in het midden van je Trampoline.
  • Spring altijd zonder schoenen. Dit om de springmat van je Trampoline te beschermen tegen beschadigingen.
  • Heb je een staande Trampoline, zorg er dan voor dat er niemand onder je Trampoline zit. Dit kan voor vervelende situaties zorgen.

1. Een goede basishouding

Voor een stabiele sprong is een goede basishouding erg belangrijk. Op die manier weet je hoe je je lichaam het beste kunt gebruiken voor een bepaalde sprong.
In een eerdere blog schreven wij al over een aantal beginnerstricks om mee te starten. Hier vertellen wij je precies hoe je deze sprongen kunt doen en hebben we zelfs een aantal filmpjes ervan toegevoegd. Leuk om mee te starten.

2. Naar beneden springen in plaats van omhoog.

Nu zal je denken dat dit heel erg raar is. Want we zijn gewend om onszelf omhoog te springen. En dat is ook zeker wat je doet. Echter leg je de focus op de spieren in je buik, je billen en je heupen als je de focus legt p het inspringen in de Trampoline. Hiermee zorg je niet alleen dat je minder blessures kan springen, maar ook dat je nog meer vering omhoog hebt en je dus meer ruimte hebt om een toffe trick te doen.

3. Ontspan in je sprongen

Wat we veelal zien is dat men soms erg gespannen een sprong inzet. Dit is wat we willen voorkomen. Hoe meer je gespannen bent in je sprong of hoe meer je je gewrichten op slot zet, des te meer je gevoelig bent voor blessures. En dat willen we natuurlijk niet.

4. Leun niet te ver naar voren in je sprongen

Hoe vaak hebben mensen je niet verteld dat je je core moet aanspannen? Dit is namelijk iets dat we veelal horen als het gaat om onze houden. Net als dat je je knieën niet moet overstrekken. Niet alleen in de sport, maar over het algemeen. Want it namelijk erg goed voor je houding. En dit geldt natuurlijk ook als je gaat springen op je Trampoline.

Dus zorg ervoor dat wanneer je springt je core aanspant. Maak je een backflip, dan is het belangrijk dat je je knieën als eerst naar je borst brengt, in plaats van je borst naar je knieën.
Als je dit doet, dan zorg je er ook voor dat je veel minder rugpijn krijgt.

Wij zeggen veel plezier met springen! 🙂

 

Door: 12SPRINGS
Gepubliceerd op: 15-07-2022