Maak met deze tips je Trampoline nog veiliger

Trampolinespringen is één van de meest populaire vrijetijd bezigheden van dit moment. Echter blijkt dat veel ouders twijfelen om er één aan te schaffen. Want is Trampolinespringen wel veilig? Je leest in dit artikel een aantal tips hoe je je Trampoline nog veiliger maakt.

De veiligheid van Trampolinespringen ten opzichte van andere sporten

Het aantal verwondingen en blessures dat men oploopt bij Trampolinespringen, lijkt in de lift te zitten. Echter moeten we er hier wel bij vertellen dat dit komt, omdat Trampolinespringen ook steeds populairder wordt.

Vergeleken met andere sporten komen er niet meer blessures voor bij Trampolinespringen. Het blijkt zelfs dat er bij bijvoorbeeld rolschaatsen en fietsen meer ongevallen plaatsvinden.

Wanneer wordt Trampolinespringen dan wel gevaarlijk?

De meeste ongevallen die gerelateerd zijn aan Trampolinespringen, gebeuren veelal thuis. En dit heeft vaak te maken met deze twee volgende redenen: Men houdt zich niet aan de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen en een te lage kwaliteit van de Trampoline.

De belangrijkste oorzaken van ongevallen en blessures bij Trampolinespringen:

  1. Onderzoek wijst uit dat de 75% van de ongevallen gebeuren wanneer er meer dan 1 springer op de Trampoline bevindt.
  2. Van de Trampoline afvallen. Dit door het gebruik van een staande Trampoline zonder veiligheidsnet, een Trampoline die op een oneven ondergrond geplaatst is en wanneer kinderen aan het veiligheidsnet gaan hangen of erop gaan klimmen.
  3. Contact met het frame of de springveren van de Trampoline; door een slechte kwaliteit randkussen, of zelfs helemaal geen randkussen.
  4. Het beoefenen van extreme en gevaarlijke stunts, waar de springer nog niet klaar voor is.

Ongevallen en verwondingen kunnen worden voorkomen als je producten gebruikt van hoge kwaliteit en als je de veiligheidsmaatregelen hanteert. Een Trampoline wordt gevaarlijk wanneer je er onverantwoordelijk mee omgaat en het aan veiligheidsmaatregelen ontbreekt.

Vier redenen waarom Trampolinespringen wel veilig is en tips hoe je je Trampoline nog veiliger maakt:

  1. Veiligheidsregels voor Trampolinespringen

Misschien is dit compleet nieuwe voor je, maar een gebruiker van een Trampoline moet absoluut weten wat de maatregelen zijn om veilig te kunnen springen. Lees ze daarom ook altijd even door. Springers die al eerder een ongeval hebben meegemaakt met en Trampoline, zijn er helaas op de verkeerde manier achter gekomen dat deze maatregelen er niet voor niets zijn.

Wat zijn deze regels dan?
- Spring nooit met meer dan 1 persoon tegelijk;
- Kindjes onder de 3 jaar zouden altijd met begeleiding moeten springen;
- Verwijder voor het springen de volgende items: schoenen, brillen, telefoons, riemen, sieraden en alle andere voorwerpen die ervoor kunnen zorgen dat je je bezeerd tijdens het springen;
- Doe geen tricks die je nog niet onder de knie hebt, nog niet durft of buiten je niveau liggen;
- Gebruik de bijgeleverde ladder als je een op poten staande Trampoline hebt;
- Zorg dat je als ouder altijd op je kinderen let;
- Zorg ervoor dat je springmat voor het springen droog is;
- Gebruik geen sportattributen op je Trampoline;
- Eet en/of drink niet tijdens het springen;
- Controleer of je alle veiligheidsaccessoires hebt bevestigd die ervoor zorgen dat je veilig kan springen. (veiligheidsnet, randkussen en ladder)

      2. Veiligheidskenmerken van een Trampoline

Het volgende belangrijke punt dat ervoor zorgt dat Trampoline veilig maakt, zijn de veiligheidskenmerken. Een veilige Trampoline is namelijk voor bijna iedereen veilig. We sommen een aantal kenmerken voor je op die een Trampoline moeten bevatten om het springen zo veilig mogelijk te maken.

  • Een hoog kwaliteit frame.
  • Een goed en stevig randkussen dat je beschermt als je niet terug op de springmat landt.
  • Een veiligheidsnet die ervoor zorgt dat je niet van je Trampoline af kan vallen of tegen een obstakel naast je Trampoline.

Trampoline met veiligheidsnet, goed randkussen en trapje

     3. Extra uitrusting en accessoires

Niet alle Trampolines komen met de nodige veiligheidsaccessoires. Soms kopen we een tweedehands Trampoline en zitten niet alle accessoires meer op of bij de Trampoline. Weet dan dat deze wel altijd los te bestellen zijn. Denk hierbij aan nieuw veiligheidsnet of een nieuw randkussen.

      4. Veiligheidscertificering

Als je geen expert bent of een Trampline wel of niet veilig is, dan kan je natuurlijk altijd terugvallen op het de veiligheidscertificering van een Trampoline. Er zijn verschillende certificaten die je vertellen of een Trampoline veilig is om te gebruiken.

Gecertificeerd betekent namelijk dat een product meerdere malen en zwaar getest is door een erkend bedrijf. Hier kan je op uitmaken dat je de Trampoline veilig kunt gebruiken. Kijk dus voor de aanschaf van je product welke certificering het product heeft.

Trampolines zijn dus zeker veilig!

Bij de aankoop van een wasmachine lees je doorgaan eigenlijk ook altijd de gebruiksaanwijzing voor je het gaat gebruiken. Ook Trampolines komen met een handleiding. Lees deze dan ook voor je de Trampoline in gebruik gaat nemen even goed door, want deze gebruiksaanwijzing zit er niet voor niets bij. Het verteld je hoe je de Trampoline in goed in elkaar moet zetten en hoe je het moet gebruiken. Op die manier weet je hoe het ook op z'n veiligst kan.

Conclusie van dit stuk?

We hebben je genoeg tips gegeven om je Trampoline nog veiliger te maken als deze niet alles al had om hem veilig te kunnen gebruiken.
We kunnen dan zeker zeggen dat gebruik van een Trampoline zeker veilig is, zolang je je maar houdt aan de veiligheidsmaatregelen die bij je Trampoline komen.

Dan is er nog maar een ding dat we kunnen zeggen; En dat is vooral heel veel plezier met springen!

Maak me deze tips je Trampoline nog veiliger

 

 

Door: 12SPRINGS
Gepubliceerd op: 24-06-2002