De meest populaire trampolinevormen zijn rechthoekig en rond. Een van de meest voorkomende vragen die kopers van trampolines hebben, is wat het belangrijkste verschil is tussen deze twee vormen en welke voordelen elke vorm heeft. Je leest er meer over in dit artikel.

Een trampoline is een investering waar je jarenlang plezier van zult hebben, dus kies verstandig. Je moet niet alleen rekening houden met de kwaliteit, maar ook met de vorm van een trampoline, aangezien dit ook erg belangrijk is.

• Vorm van je tuin
Het is belangrijk dat je rekening houdt met de vorm van je tuin of achtertuin bij het kiezen van de vorm van je trampoline.

Het vinden van een geschikte ruimte voor een ronde trampoline kan lastig zijn. Voor de ronde trampoline heb je voldoende ruimte nodig. Ze passen immers niet perfect in een hoek. Dit betekent meestal dat je de trampoline in het midden van de tuin geplaatst wordt.

Rechthoekige trampolines passen netjes in een hoek of een smalle ruimte rond het huis. Tuinen hebben echter niet altijd een regelmatige vorm en in dergelijke gevallen kunnen ronde trampolines wellicht toch makkelijker te plaatsen zijn.


• Framesterkte
Voor ronde trampolines wordt er over het algemeen minder materiaal gebruikt voor de fabricage in vergelijking met rechthoekige trampolines van hetzelfde formaat. De framesterkte is echter hetzelfde voor beide vormen van de trampoline, zolang ze allebei van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. Een A-frame van verzinkt staal garandeert een betrouwbare mechanische sterkte en is roestbestendig.


• Bounce kwaliteit
Als je op een ronde trampoline springt, werken alle veren tegelijkertijd. Het zwaartepunt ligt precies in het midden van een ronde trampoline. Dit betekent dat wanneer je springt, je terug naar het midden wordt getrokken. De ronde vorm van het frame absorbeert ook wat kracht, waardoor je bounces minder hoog zullen zijn.

Rechthoekige trampolines bieden een hogere veerkracht, omdat de veren op een rechthoekige trampoline onafhankelijk werken, afhankelijk van waar je springt op het oppervlak van de trampoline. Het maakt niet uit waar je springt op een rechthoekige trampoline, je kunt verwachten dat je bounce dezelfde hoogte en kracht heeft.


• Veiligheid
De verminderde springhoogte van ronde trampolines is eigenlijk een geweldige veiligheidsvoorziening
. Omdat het zwaartepunt precies in het midden ligt, zullen sprongen aan de zijkanten van een ronde trampoline veel zwakker zijn en zul je terug naar het midden worden getrokken. Er is dus geen kans dat je te hoog langs de randen zweeft.

Het tegenovergestelde geldt voor rechthoekige trampolines. Bij rechthoekige trampolines treedt ongelijkmatige krachtverdeling op, waardoor je gemakkelijk te dicht bij de rand komt. Bij het springen op een rechthoekige trampoline moeten springers goed worden begeleid, omdat het gevaar om van de trampoline af te vliegen veel groter is.


• Prijs

Ronde trampolines zijn de meest voorkomende trampolineoptie, wat betekent dat er meer opties op de markt zijn. Omdat de ronde vorm zo gewoon is, is deze meestal goedkoper.

Rechthoekige trampolines zijn gemiddeld duurder dan ronde trampolines, omdat ze over het algemeen meer tijd nodig hebben om te maken en ook meer ondersteuning nodig hebben. Vanwege de rechte hoeken moet er ook extra aandacht worden besteed aan het passend maken van de mat op het frame.


• Gebruik

Ronde trampolines komen vaker voor in tuinen en achtertuinen dan rechthoekige trampolines. De belangrijkste reden hiervoor is dat rechthoekige trampolines meestal worden gebruikt door ervaren en getrainde gebruikers, terwijl ronde trampolines populair zijn bij gezinnen en kinderen van alle leeftijden. Een ronde trampoline beperkt hoe hoog bounces gaan en waar bouncers landen. Dit is een geweldige functie voor mensen met jonge kinderen.

Ronde trampolines zijn over het algemeen populairder dan rechthoekige trampolines. Ronde trampolines zijn de meest voorkomende vorm van een trampoline in de tuinen van mensen. Voordat je een aankoop doet, is het goed om te kijken naar al je wensen en behoeften. Kies niet alleen een ronde of rechthoekige trampoline op basis van de vorm, maar kies de trampoline die op alle vlakken perfect bij je past.

 

Door: 12SPRINGS
Gepubliceerd op: 06-05-2022 - 10:30 uur