Wat moet ik doen als mijn Airtrack leegloopt?

Je bent lekker aan het oefenen op je Airtrack. Totdat... je opeens merkt dat hij steeds wat zachter wordt. Help! Je Airtrack loopt leeg!
Is je Airtrack lek? Stuk? Of zit er een gaatje in? Hoe nu verder? In dit artikel lees je meer over het leeglopen van een Airtrack. Als dit gebeurt, dan zijn er een paar stappen die je kunt doorlopen. Misschien is je Airtrack helemaal niet lek en kun je heel snel weer verder oefenen. Airtracks zijn over het algemeen zeer sterk en duurzaam en zijn gemaakt om lang mee te gaan. Ze zullen niet snel stuk gaan.

1. Controleer of je Airtrack helemaal klaar voor gebruik is

Deze stap is misschien een beetje gek: "Controleer of je Airtrack helemaal klaar voor gebruik is". Je pompt hem op en je gebruikt hem. Toch? Nee, het is na het oppompen eerst nog even belangrijk om het pinnetje te checken. Controleer of het witte pinnetje, dat in het midden van de klep zit, weer naar buiten is gekomen. Zo niet, dan loopt je Airtrack weer leeg. Ook als je snel de dop op de klep hebt gedraaid. Het pinnetje wordt door je pomp ingedrukt tijdens het aankoppelen, waardoor er lucht in de Airtrack geblazen kan worden. Daarom is het ook belangrijk dat je de meegeleverde pomp gebruikt.

Soms kan het gebeuren dat het pinnetje, door het veertje wat erachter zit, net niet helemaal loskomt. Als je Airtrack bijvoorbeeld helemaal nieuw is, dan kan het veertje nog wat stroef zijn en niet helemaal soepel terugveren. Druk het pinnetje dan een paar keer in en weer uit. Of spuit er wat WD40 in voor nog wat meer soepelheid.

Zorg er ook voor dat, als je de Airtrack met de elektrische pomp opblaast, er geen zand, gras of andere viezigheid via de pomp in de klep wordt geblazen. Hierdoor kan namelijk ook het pinnetje vast gaan zitten. Is dit wel gebeurd? De oplossing is dan om er een andere klep op te zetten, die te bestellen is via onze website.

2. Draai de klep aan

Je ontvangt bij je 12SPRINGS Airtrack altijd een reparatieset. Deze set is heel handig voor het onderhouden en eventueel repareren van je Airtrack. In deze set zit onder andere een kunststof sleutel, waarmee je de klep van je Airtrack kunt aandraaien. Op de klep staat welke richting je moet opdraaien (open/close). Heb je het idee dat je Airtrack leegloopt of misschien wel lek is, check dan de klep van je Airtrack. Draai deze met de sleutel even goed aan en kijk of je Airtrack nu weer hard blijft.

De klep kan na verloop van tijd iets los gaan zitten door het oppompen en laten leeglopen van de Airtrack, dus het is raadzaam om af en toe de klep te controleren. Bewaar je reparatieset dus goed!

De klep kan tegen een stootje, maar kan ook kapot gaan doordat erop gesprongen is. Spring er dus ook zeker niet op als hij niet opgeblazen is.
Het voorste deel van de klep kan vervangen worden. Het achterste deel kan er niet uit en is helaas niet te vervangen.

Is de voorkant van de klep stuk? Vervang deze dan. De klep draai je eenvoudig los met de kunststofsleutel, die meegeleverd is. Je kan vervolgens de klep eruit halen en deze vervangen door een nieuwe klep.
Reserve klep voor Airtrack

3. Leg je Airtrack binnen

Door weersinvloeden kan de druk in je Airtrack variëren. Het kan dus lijken alsof je Airtrack lek is, maar misschien heeft je Airtrack dagen buiten in de kou gelegen. Bij kouder weer wordt namelijk je Airtrack zachter en hij wordt vanzelf weer harder bij het oplopen van de temperatuur. Heb je het idee dat je Airtrack leegloopt? Leg je Airtrack dan even 24 uur binnen om te kijken of hij dan ook nog steeds langzaam zacht wordt.

 

4. Check je pomp

Mocht je Airtrack tijdens het oppompen al niet heel hard worden, dan is er wellicht iets mis met de elektrische pomp. Is de pomp niet in orde, dan wordt er te weinig druk opgebouwd, waardoor hij niet genoeg blaaskracht heeft. Een nieuwe pomp biedt dan de oplossing.

Toch een gaatje in je Airtrack?

Alle bovenstaande stappen doorlopen? En nog steeds loopt je Airtrack langzaam leeg? Dan zit er mogelijk een gaatje in je Airtrack. Wat kun je dan doen? Hoe kun je dit gaatje opzoeken? Want je Airtrack leg je niet even in een bak met water, wat je bij een lekke band wel gemakkelijk kan doen.

Tip! Vul een emmer met water en afwasmiddel. Pak een spons of doek en dompel die onder in het sop. Wrijf stukje voor stukje over de Airtrack. Op de plek waar het gaatje zit, zal dan een beetje sop gaan bubbelen. Gaatje gevonden!

Gaatje dichtmaken
Markeer het gaatje en laat de Airtrack vervolgens helemaal leeglopen. Je kunt hem daarna gaan lijmen. Maak voor het lijmen het gaatje rondom de Airtrack goed vetvrij met behulp van een ontvettingsmiddel. Knip een rond stukje uit het meegeleverde PVC materiaal, dus geen vierkant stukje. Achter de hoekjes van een vierkant stukje kun je namelijk weer blijven hangen met kleding en sokken, waardoor het makkelijker loskomt.

Doe een beetje lijm (bij voorkeur PVC lijm) op het ronde stukje PVC en laat het heel even aan de lucht drogen, voordat je het op je Airtrack plakt. Hierdoor hecht het beter. Druk nu het ronde stukje goed aan op de Airtrack en haal eventueel overtollige lijm weg. Zet bij voorkeur iets zwaars op het gelijmde stuk en laat het 24 uur drogen. Daarna kan de Airtrack weer zonder problemen worden opgepompt en gebruikt.

Voorkomen is beter dan genezen

Niets is vervelender dan het niet kunnen gebruiken van je Airtrack. En ook hier geldt dan ook; voorkomen is beter dan genezen. Neem zoveel mogelijk risico weg om leeglopen van je Airtrack en eventuele toekomstige gaatjes te voorkomen. Onze tips op een rijtje:

1. Zorg dat je Airtrack helemaal klaar is voor gebruik
2. Controleer tussentijds je Airtrack
3. Draag geen schoenen en voorkom dat je Airtrack buiten in aanraking komt met scherpe voorwerpen, zoals steentjes of stokken
4. Leg een speciale antislipmat onder je Airtrack

Must-have: antislipmat
Een antislipmat zorgt er niet alleen voor dat je Airtrack niet gaat schuiven tijdens het oefenen, maar zorgt er ook voor dat eventuele kleine steentjes onder je Airtrack geen beschadigingen kunnen geven. 12SPRINGS heeft deze in diverse maten beschikbaar.

Mocht je nog vragen hebben over bovenstaande stappen en tips? Neem gerust contact op. We helpen je graag.


Door: 12SPRINGS
Gepubliceerd op: 26-08-2022