Trampoline ingraven: hoe kun je dit het beste doen?

Een Trampoline kun je ingraven. Hoe je dit het beste kunt doen en wat er allemaal bij het ingraven van een Trampoline komt kijken, legt 12SPRINGS je graag uit in dit artikel. Van ingraven uitbesteden tot zelf een Trampoline ingraven. Met handige tips en informatie, zodat je de juiste keuze kunt maken en zodat er een gat in de lucht gesprongen kan worden op jouw Trampoline.



Een Trampoline ingraven of hoog op de grond plaatsen?

Wanneer graaf je een trampoline in en wanneer plaatst je deze hoog op de grond? Voordelen van een ingegraven trampoline zijn dat dit mooier in de tuin staat, veiliger is omdat de kinderen er niet op hoeven te klimmen, minder wind vangt wanneer de trampoline in een open gebied staat.

Echter heeft een hoge trampoline als voordeel dat deze veel sneller geplaatst kan worden doordat er niet hoeft te worden gegraven. Bij ingraaf trampolines is een hoog grondwaterpeil in sommige gevallen een probleem. Ook kunnen leidingen/oude funderingen in de tuin een probleem vormen waarom er niet gegraven kan worden. Bent u van plan om op korte termijn te verhuizen dan heeft een hoge trampoline ook als voordeel dat deze eenvoudig meeverhuisd kan worden.

Een Trampoline ingraven kan gedaan worden, omdat dit meer ruimte geeft in de tuin. Het ziet er vaak wat netter uit en daarnaast is het ook veiliger voor kinderen om te springen op een Trampoline met een veiligheidsnet of een Trampoline die ingegraven is. Op een ingegraven Trampoline kunnen kinderen direct springen. Ze rennen er naartoe en springen er meteen op. Een ingegraven Trampoline nodigt nog net even wat meer uit om lekker te gaan springen.

 

Welke Trampolines kun je ingraven?

Kun je een gewone Trampoline ingraven? Of een opbouw Trampoline inbouwen? Kun je gewoon een gat graven en daar een willekeurige Trampoline in plaatsen? In principe kun je iedere Trampoline ingraven. Alle kleuren, soorten en maten. Rond of rechthoekig, Inground, Flat to the Ground of een ‘standaard’ model. Echter, de Inground en de Flat to the Ground zijn veruit het populairst aangezien deze speciaal zijn gemaakt om in te graven.

Hoe kun je het beste een Trampoline ingraven?

Bij ingegraven Trampolines zijn er twee verschillende inbouwvormen; een Inground Trampoline ingraven en een Flat to the Ground Trampoline ingraven. Vroeger ging iedereen hoge Trampolines ingraven, maar dit is verleden tijd. Het kan veel makkelijker én mooier! Een Akrobat Inground Trampoline zet je op het gras. De originele Inground Trampolines hebben een rand van 20 tot 25 cm boven de grond om lucht kwijt te kunnen raken. Het frame is ongeveer 20 cm hoog en wordt als het ware over de kuil heen geplaatst waardoor hij altijd iets boven de grond blijft staan. Aan het bovenframe, waar de veren aan zitten, bevestig je de onderpoten. De onderpoten zet je vast in de grond met de meegeleverde ankers, zodat de Trampoline niet meer verschuift. Diepte 50-65 cm, afhankelijk van afmeting trampoline. Er is bij deze trampoline dus geen bekisting nodig.


      

 


Een Akrobat Flat to the Ground Trampoline gaat in zijn geheel de grond in. Het bovenframe waar de veren inzitten, heb je ook aan de onderkant. De hele Trampoline steunt op stalen ringen. Er zit een hoogteverschil tussen van 25cm aan de buitenzijde aan het onder- en bovenframe. De 25 cm hoge bekisting, aangevuld met grond, zorgt ervoor dat de Trampoline niet zal wegzakken in de grond en goed stevig op zijn plek blijft staan.


Gewone opbouw trampoline ingraven 

Hier moet je zelf een bekisting systeem voor maken in de grond om te zorgen dat de kuil niet instort. Aangezien dit volledig in de grond komt te zitten is dit vaak kostbaar en arbeidsintensief.


Trampoline ingraven       Trampoline ingraven bekisting


Voor- en nadelen van ingraven

 


Voordelen Inground Trampoline
 

• Je hoeft minder diep te graven, omdat je hem op het gras zet.
• Geen last van natte voeten door te hoog grondwater, omdat je minder diep hoeft te graven.
• Op het randje kun je zitten om je schoenen even uit te doen.
• Een inground trampoline is iets goedkoper t.o.v. een Flat to the Ground trampoline.

Nadelen Inground Trampoline 

• De Trampoline moet op een stevig ondergrond staan, anders heb je risico op wegzakken.
• Bij flinke storm kan de Trampoline wind vangen.

Voordelen Flat to the Ground Trampoline 

• Volledig weggewerkt in je tuin.
• Heeft een bekisting, waardoor je niks extra nodig hebt voor het ingraven.
• Geen drempel om op de Trampoline te komen en geen valhoogte.

Nadelen Flat to the Ground Trampoline 

• Met (robot)grasmaaiers is het oppassen, omdat de Trampoline aansluit aan je gazon.
• Meer uitgraven en meer grond afvoeren


Stappenplan

Aan de slag! Nu je weet waarom een Trampoline ingegraven wordt, welke Trampolines je kunt ingraven, wat de voor- en nadelen zijn van het ingraven van een Inground Trampoline en een Flat to the Ground Trampoline is het tijd om aan de slag te gaan. Hoe ga je precies te werk? Onderstaande stappen helpen je daarbij.

1. Plek bepalen

Welke Trampoline kies je uit? Welke vorm, grootte, kleur? Welke trampoline past het beste in een kleine of juist in een grote tuin? Een trampoline met veiligheidsnet of zonder? Welke ondergrond? En waar wil je hem in de tuin plaatsen? Ga je dit zelf doen of laat je dit doen? Kom gerust langs in de 12SPRINGS showtuin om allerlei Trampolines eerst zelf uit te testen. De mensen van 12SPRINGS staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen om een goede keuze te maken. Zo ben je er zeker van dat je de beste trampoline uitkiest en je er jarenlang van kunt gaan genieten.

Hoe ver Trampoline van muur?
"Zorg voor voldoende ruimte rondom de Trampoline. Houd ongeveer 65-100 cm rondom de Trampoline vrij. Kom je nu dichter bij een muur monteer dan een (half) veiligheidsnet. Is dit geen optie let dan goed op dat de muur hoog genoeg is dat ze hier niet op kunnen springen en deze geen scherpe randen of openingen geeft waar je je aan kan bezeren. Voortuin? Zorg er voor dat je vooraf weet waar gemeentelijk leidingen lopen. Dit kom je te weten door vooraf een aan te vragen bij het Kadaster!

 

2. Gat graven voor trampoline

Afhankelijk van de Trampoline die je hebt uitgekozen, graaf je een gat. De ring van de Trampoline kun je als mal gebruiken om het gat te gaan graven. Bij een Inground Trampoline steek je ongeveer op 15 cm van het frame aan de binnenkant een lijn uit. Bij een Flat to the Ground precies langs de buitenkant van het frame. Bij grotere afmetingen trampolines adviseren wij om een mini graver te gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat je een goede kuil graaft, die niet gaat verzakken en die diep genoeg is, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Dit is per Trampoline en ondergrond verschillend. Zorg altijd vooraf dat je de juiste ingraaf instructie hebt en neem eventueel contact op met 12SPRINGS voor advies of voor hulp bij het ingraven.

3. Antiworteldoek onder de trampoline plaatsen

Advies is om onder in de kuil Antiworteldoek te plaatsen ter voorkomen in onkruid onder de trampoline.

Door de open springmat structuur van de Akrobat Primus zie je de bodem van de kuil. Om die reden wordt er standaard antiworteldoek meegeleverd. Alternatieve opties voor op de bodem van het gat onder de trampoline zijn: houtsnip, kiezelstenen, kunstgras of natuurlijk Sedum

4. Montage trampoline

Zodra het frame goed gemonteerd is en het springdoek gespannen, test dan de Trampoline zelf uit. Staat de Trampoline stabiel? En raak je de grond niet tijdens het springen? Dit kan door een volwassenen stevig te laten springen over het gehele springoppervlak. Test dit met namen rondom de veren, hier zien we vaak dat de kuil niet steil genoeg wegloopt en het midden of deze diep genoeg is. Wanneer de diepte overal goed is dan kan de beschermrand bevestigd worden. De Trampoline is daarna ingegraven en gereed voor gebruik. Springen maar!


Trampoline in je voortuin? Klic-melding bij Kadaster!

Wil je een Trampoline (laten) ingraven in de voortuin? Doe dan eerst een KLIK MELDING bij het Kadaster. Zo kun je precies zien waar gemeentelijke leidingen en kabels lopen. Houd daarnaast rekening met eigen leidingen en kabels voor bijvoorbeeld verlichting of beregening.


Trampoline laten ingraven

Een trampoline kun je zelf ingraven, maar het is een flinke klus. Je kunt er ook voor kiezen om je trampoline te laten ingraven door 12SPRINGS. Met het juiste gereedschap en de nodige ervaring zorgen wij ervoor dat u binnen de kortste keren helemaal los kunt gaan op de ingegraven trampoline!
Houd er rekening mee dat de minimale benodigde ruimte 85 cm is om in de tuin te komen. Bij het maken van een draai om de tuin in te komen, is er minimaal een ruimte van 150 cm nodig.

Trampoline laten ingraven tuin afmeting


Kosten laten ingraven trampoline

Je trampoline laten ingraven? Dat kan met de 12SPRINGS Ingraafservice. De kosten voor het laten ingraven van een trampoline vind je hieronder.


Ingraafservice Inground Trampoline rechthoek

Ingraafservice Inground Trampoline rond

Ingraafservice Flat to the Ground Trampoline rechthoek

Ingraafservice Flat to the Ground Trampoline rond


Hoeveel kuub zand voor het ingraven van een Trampoline?

Benieuwd hoeveel kuub zand je nodig hebt voor het ingraven van een trampoline? Hieronder vind je de handige tabel van 12SPRINGS met daarin verschillende trampolines en de bijbehorende aantal kuubs.


Hoeveel kuub zand voor ingraven trampoline


Er blijft water onder mijn trampoline staan? Oplossingen voor wanneer er het gat onder de trampoline vol komt te staan met water.

Oorzaken en oplossingen:

1. Stortbui, waardoor de kuil kortstondig vol met water komt te staan

Dit is niet te voorkomen, gewoon even een paar uurtjes wachten met springen

2. Kuil blijft vol staan, doordat de grond het water niet opneemt

Dit zien we vaak met een klei ondergrond. Zorg in dat geval voor een aantal opvangputten onder in de kuil. Dit kan je maken door met een rondboor een aantal gaten onder in de kuil te maken en deze vol te storten met grind. Het water heeft zo meer tijd en oppervlak om weg te zakken.

Is dit niet voldoende graaf in het midden van de trampoline een emmer in en plaat hierin een domper pomp. Leg het aansluitsnoer en de afvoerlang ergens onder de randafdekking niet in het zicht zodat deze makkelijk toegankelijk is. Staat de kuil val met water activeer de domper pomp met behulp van een verlengsnoer en sluit de afvoer aan op de dichtstbijzijnde put met behulp van een “Gardena” koppeling. Wil je dit niet handmatig doen kan je ook een domper pomp nemen met een vlotter systeem. Deze wordt automatisch geactiveerd wanneer de emmer vol kom te staan.

3. Te hoog grondwaterpeil

De enige oplossing hiervoor is minder diep te graven. Dit kan alleen door de trampoline hoger te plaatsen aangezien je deze anders op de grond springt. Oplossing voor een Flat to the ground is deze als inground op het maai niveau te plaatsten. Dit kan voor de trampoline geen kwaad, het is alleen minder mooi.

Optie kan hier zijn om met de grond die uit de kuil komt rondom de trampoline een “talud” te maken. Hierdoor kijk je niet tegen het frame aan.


Hulp nodig bij het ingraven van trampolines

Heb je vragen over het ingraven van trampolines? Wil je zelf een trampoline in gaan graven of wil je onze hulp inschakelen? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag.