Een trampoline in de tuin biedt thuis urenlang onvergetelijk plezier, maar zelfs de beste kwaliteit trampolines kunnen na verloop van tijd verslijten. Wanneer dit gebeurt, sta je voor een belangrijke beslissing: moeten we onze oude en misschien ook wel versleten trampoline herstellen of een nieuwe kopen?

Verschillende onderdelen, verschillende levensduur
De verschillende onderdelen van een trampoline verschillen in mate van duurzaamheid. In de loop der jaren kunnen ze geleidelijk worden vervangen, zodra ze de eerste tekenen van slijtage vertonen. De meest voorkomende punten om op te letten, zijn: versleten springmatten, beschadigde randkussens en instabiele constructie-elementen.

Een oude trampoline herstellen
Voordat je een nieuwe trampoline koopt, kun je eerst proberen om beschadigde of versleten onderdelen te repareren of vervangen. Kijk hierbij goed naar de mate van slijtage en schade.

Als de schade gering is en het de functionaliteit en veiligheid van de trampoline niet beïnvloedt, is het zeker de moeite waard om je trampoline te repareren of onderdelen te vervangen. Bij de meeste trampolines kun je de springmatten, veiligheidsnetten en randkussens vervangen.

Een nieuwe trampoline kopen
Als het herstellen van je oude trampoline uiteindelijk meer problemen veroorzaakt dan het oplost, dan is het zeker tijd om er afscheid van te nemen. Vaker repareren leidt tot steeds hogere kosten en op dat moment is het logisch om een nieuwe trampoline te kopen. Waarschijnlijk wil je ook een nieuwe trampoline als je een model wilt kopen dat geschikt is voor bijvoorbeeld meer gevorderde springers, of een trampoline met een andere vorm en/of grootte.

Het juiste moment: we gaan voor een nieuwe trampoline
Wanneer is het juiste moment om een nieuwe trampoline te kopen? Stel het in ieder geval niet te lang uit, want het is belangrijk dat er ten alle tijden veilig gesprongen wordt.

Veiligheid is het belangrijkste bij het gebruik van een trampoline, en wanneer je oude model niet langer veilig springen mogelijk maakt, moet je zeker op zoek naar een nieuwe. Hier zijn signalen die duidelijk aangeven dat het tijd is om een nieuwe trampoline te kopen:

  1. Metalen onderdelen van de trampoline zijn geroest
    Roest is een van de belangrijkste indicatoren van de leeftijd van een trampoline en een van de eerste tekenen dat deze moet worden vervangen. De metalen structuur met de veren is het belangrijkste onderdeel van de trampoline.

    Als je roest op tijd opmerkt, kun je het wegborstelen en de plek beschermen met een anti-roestcoating. Echter, wanneer roest aanwezig is op een groot deel van de trampoline, dan kan de stabiliteit ervan verzwakt zijn en daardoor kan je trampoline onveilig worden om op te springen.
  2. De springmat heeft scheuren, gaten of andere tekenen van schade
    Scheuren en gaten in de springmat zijn een ander teken van achteruitgang van de trampoline. Als de gaten klein zijn, tot 1,2 cm, dan is het meestal mogelijk om ze te repareren of gewoon de springmat te vervangen. Echter, als de schade aan de springmat uitgebreider is en als deze andere tekenen van slijtage vertoont, is het zeker de moeite waard om een nieuwe trampoline te kopen in plaats van constant de springmat van je oude te vervangen.
  3. Het veiligheidsnet valt uit elkaar
    Veiligheidsnetten voorkomen dat je van een trampoline valt en hierdoor geblesseerd raakt. Zodra je merkt dat het veiligheidsnet beschadigd is, moet je het vervangen.

    Ben je niet helemaal zeker over de kwaliteit van het veiligheidsnet? Overweeg dan om de hele trampoline te upgraden.
  4. De veren van de trampoline zijn uitgerekt
    Een ander teken dat je in de toekomst je trampoline moet gaan vervangen, zijn uitgerekte veren. De veren zijn het verbindingsstuk en als ze beginnen te rekken, verliezen ze hun kracht, wat ook ten koste gaat van de springkwaliteit.
  5. De trampoline is instabiel
    De stabiliteit van een trampoline is een andere factor die een aanzienlijke invloed heeft op de veiligheid van gebruikers. Stabiliteit wordt voornamelijk beïnvloed door de structuur van de trampoline, die sterk genoeg moet zijn om niet te buigen of beschadigd te raken tijdens gebruik. Is je trampoline dus instabiel, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe.

Het is altijd mogelijk om een oude en beschadigde trampoline te herstellen, maar dit gaat wel gepaard met kosten. En wanneer deze kosten te hoog worden, is het zeker de moeite waard om te investeren in een nieuwe trampoline. Onthoud gewoon dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft. Kies je voor een nieuwe trampoline, kies dan ook zeker voor een trampoline die gemaakt is van hoogwaardige, gecertificeerde materialen.